Alles over 5G op je smartphone – lees meer over deze internet verbinding.

Sinds de lente van 2020 is er in Nederland ook 5G op je telefoon te krijgen. Dit is een veel snellere versie van mobiel internet. De verbinding hiervan is ook een stuk betrouwbaarder op drukke plekken. Het grote verschil tussen 4G en 5G is dat 5G gebruik maakt van andere frequentiebanden. 5G staat eigenlijk voor de 5e generatie van mobiele telecommunicatienetwerken.

Wat zijn de voordelen in vergelijking met 4G?

In het kort gezegd zijn er drie verbeteringen bij het 5G netwerk. Als eerste de hogere snelheid, ten tweede de lagere latency of te wel minder vertraging tussen zenden en ontvangen, en ten derde veel meer capaciteit. Met 5G kan je ervan uitgaan dat je downloadsnelheid tussen de 10 en 100 keer sneller zal zijn dan je gewend was met 4G. Dit wil dus zeggen dat je een compleet seizoen van je favoriete serie kunt downloaden binnen een paar minuten. Ben je dus bijvoorbeeld op een festival of in een voetbalstadion, heb je toch goed en betrouwbaar internet omdat er door 5G meer ruimte is gekomen op het mobiele netwerk. Hierdoor is 5G ook heel interessant voor grote bedrijven, zij kunnen dit toepassen bijvoorbeeld bij zelfrijdende auto’s. Door deze techniek kunnen die auto’s binnen een milliseconde dat de voor hem rijdende auto gaat remmen, deze informatie kunnen ze namelijk delen met elkaar.

Wat merk je zelf van 5G?

Als het 5G netwerk eenmaal helemaal is uitgerold, wat op dit moment nog niet het geval is, zal je al de voordelen van 5G ervaren. Tot het zover is zal je zeker wel profiteren van de verbeterde capaciteit, omdat er ook nu al een redelijk goed netwerk is. Vooral als je nu op hele drukke plekken bent zal je merken dat je een hele goede verbinding hebt. De meeste apparaten die we nu hebben kunnen 5G nog niet aan. Wil je dus optimaal van het netwerk profiteren dan zal je de meeste van je apparaten moeten gaan vervangen in de toekomst.

Kritiek op 5G

Je hebt er vast wel iets van meegekregen, er is nogal wat kritiek geweest over het uitrollen van het 5G netwerk. Er gingen de meest wilde verhalen de ronde over de straling, deze zou ervoor zorgen dat mensen er ziek van zouden worden. Hier klopt echter helemaal niets van, aangezien een groot deel van de apparaten die wij nu gebruiken, bijvoorbeeld een magnetron, radio, tv en je smartphone produceren ook een lage hoeveelheid straling die totaal onschuldig is. Wat dat aangaat zal 5G dus geen enkel verschil maken. Verder was er nogal wat kritiek op het plaatsen van de noodzakelijke antennes voor 5G. Het is een feit dat hiervoor een behoorlijke hoeveelheid kleine torens nodig zijn. Er werd gedacht dat het landschap er lelijk van zou worden maar ook dat bleek ongegrond. In de meeste gevallen kunnen de masten worden geplaats op gebouwen, bushokjes en lantaarnpalen. Dus dat er overal lelijke zendmasten komen zit er gelukkig niet in!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Copyright 2022 App Reviews