De Airbnb – wat zijn de voordelen van een verblijf boeken via Airbnb? En waar moet je op letten?
De Airbnb – wat zijn de voordelen van een verblijf boeken via Airbnb? En waar moet je op letten?
Airbnb is een snelgroeiende marktplaats waar verhuur van privé accommodaties plaatsvindt. Airbnb is wereldwijd actief, zowel in Nederland, België, Frankrijk als andere landen. De app werkt simpel genoeg en het gebruik wijst zich grotendeels zelf. De app is overigens voor zowel iOS als Android beschikbaar. Ondanks de populariteit is er ook veel kritiek op deze website en app.
De website van Airbnb werd in augustus 2008 opgericht door 3 heren uit San Francisco. De eerste is Brian Joseph Chesky, geboren in 1981. Als internetondernemer is hij medeoprichter van Airbnb. De tweede persoon achter de website is Joe Gebbia, eveneens geboren in 1981. Als derde is er de Amerikaanse zakenman en ondernemer Nathan Blecharczyk, geboren in 1983.
Idee voor de opzet van deze website was het zoeken van een vakantieverblijfplaats voor de drie heren. Ze waren van mening dat het zoeken van een vakantieverblijfplaats veel eenvoudiger kon.
De oprichting van de website werd gefinancierd met behulp van YCombinaror, een bedrijf dat investeert in een aantal startups. In een later stadium hebben ook andere bedrijven en de acteur Ashton Kutcher in Airbnb geïnvesteerd.
Airbnb brengt huurders en verhuurders van vakantiewoningen samen. Iedereen kan zich inschrijven als verhuurder. De verhuurder maakt een profielpagina aan. Aanmelden kan eenvoudig via een Facebook account of e-mailadres. Hierna volgt het invullen van informatie zoals de accommodatie. Hierbij heeft de verhuurder de keuze uit een woning, hotel of iets anders. Daarna wordt gevraagd naar het type woning en of het gaat om een gehele woning, privékamer of gedeelde kamer. Worden er persoonlijke eigendommen in de kamer bewaard, dan moet dit worden aangegeven. De verhuurder geeft het aantal beschikbare slaapkamers aan en de bedden per slaapkamer.
Aan een inschrijving zijn geen kosten verbonden. De verhuurder krijgt wel te maken met servicekosten. Dit zijn servicekosten voor verhuurders, dat tussen de 3 en 5 procent van de reservering bedraagt.
Gasten betalen servicekosten dat tussen de 5 en 15% ligt. In bepaalde gebieden wordt btw in rekening gebracht. Verhuurders die ervaringen aanbieden betalen 20% aan servicekosten.
Airbnb is vooral handig voor mensen die een vakantieverblijf zoeken. Dit kan een hotel zijn, maar ook een particuliere woning of kamer. Er wordt veel aangeboden op de website. Bezoekers kunnen selecteren op bestemming, stad of adres.
Een ervaring betreft een workshop, activiteit of bezoek aan iets bijzonders. Bij Airbnb is het ook mogelijk om een tafeltje in een van de meest geliefde restaurants van de VS te reserveren. Dit doet Airbnb in samenwerking met Resy.
Hoe betrouwbaar is Airbnb? Wie op het internet zoekt naar reviews Airbnb of ervaringen Airbnb komt vooral klachten tegen. Dit heeft enerzijds te maken met het feit dat positieve ervaringen weinig gedeeld worden. Mensen klagen gemakkelijker op het internet. Daarnaast zijn een aantal klachten wel terecht.
Met de betalingen gaat soms iets mis. Gasten krijgen meerdere aanmaningen terwijl ze al betaald hebben. Ook de privacy ligt bij sommige onder vuur. Het aanmaken van een account vereist het vrijgeven van privacygevoelige gegevens. Hier is niet iedereen even blij mee.
Airbnb is zó populair dat veel mensen er niet bij stilstaan dat ze bij een wildvreemde in huis slapen. De gasten zelf zijn ook niet altijd betrouwbaar. Zo blijkt dat 30% te laat aankomt. Toch is het niet allemaal kommer en kwel: de meeste mensen zijn tevreden over het verloop van de betaling en de accommodatie.
Wie op zoek is naar een goedkope vakantieverblijfplaats, moet zeker eens bij Airbnb kijken. Er wordt regelmatig gezocht op Airbnb Ibiza of Airbnb Barcelona. Ook steden als Maastricht, Amsterdam en Texel zijn erg geliefd. Parijs en New York doen het ook heel goed. In deze plaatsen wordt het meeste verhuurd.
In Amsterdam was er een grote groei van Airbnb te zien. Er werden steeds meer appartementen verhuurd aan toeristen. Eind september 2017 kwam hier een eind aan.
Sinds begin 2017 heeft Amsterdam een afspraak met Airbnb gemaakt. Wanneer een accommodatie maximaal 60 dagen is verhuurd, is het onmogelijk om deze nog te verhuren. Sinds 1 oktober 2017 geldt er een meldplicht. Verhuurders moeten zich bij de gemeente melden wanneer ze hun appartement verhuren. Doen ze dit niet, dan riskeren ze een boete van €6000.
In Barcelona (Spanje) viel er eerst een verbod op verhuur via Airbnb. Later mochten verhuurders maximaal 2 kamers verhuren. New yorkers mogen maximaal 1 woning aanbieden. In Parijs geldt dat alleen de tweede woning verhuurd mag worden.
Er wordt veel gebruik gemaakt van de Airbnb app, zo merken ook investeerders. In sommige gebieden worden veel woningen opgekocht om deze te verhuren via de website. Dit leidt tot een tekort aan koopwoningen.
Net als alle grote bedrijven komt ook Airbnb regelmatig in het nieuws. Op 1 oktober 2017 hebben grote politieke partijen gepleit voor een 30 dagen regel. Dit betekent dat een woning niet langer dan 30 dagen mag worden verhuurd. Hiermee moet voorkomen worden dat de privéwoning als verdienmodel dient.
Een opvallend nieuwsbericht is dat toeristenbelasting vaak netjes door Airbnb verhuurders wordt betaal. Eerder werd gedacht dat dit niet gebeurde.
Verhuur van privéwoningen brengt ook overlast met zich mee. Omwonenden ondervinden geluidsoverlast of meer criminaliteit. Hiertegen wordt steeds strenger opgetreden, onder andere door het opleggen van regels.