Review Motorola Moto X Play

De Motorola Moto X Play is een subtopper met een lange adem die presteert naar wat zijn prijs. Hij is bijvoorbeeld langzamer, heeft minder geheugen en een minder geavanceerd scherm dan de X Style, maar gezien de prijs presteert hij naar behoren. De accuduur daarentegen is de uitzondering op de regel, want die presteert juist uitzonderlijk goed. De smartphone zit goed in elkaar, ligt lekker in de hand en heeft (bij voldoende licht) een goede camera. De X Play draait op een basic versie van Android, aangevuld met enkele nuttige toevoegingen.

Motorola heeft dit jaar 2 nieuwe smartphones op de markt gebracht: de Moto X Style en zijn goedkopere broertje, de Moto X Play. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden valt deze laatste niet in de high-end serie, maar juist in de hoge middenklasse, tussen de Moto G en de nieuwe X Style in.

Prijs

De Moto X Style 32GB kost € 500,00, terwijl de Moto X Play 16GB slechts € 370,00 kost. Het verschil zit hem zoals gezegd in de processorsnelheid, het geheugen en het scherm. Vreemd genoeg heeft het wel een aanzienlijk betere accucapaciteit van 3.630mAh. Een mooie stap voorwaarts, zeker vergeleken met vergelijkbare toestellen van andere fabrikanten.

Behuizing

Alhoewel de X-serie zich duidelijk onderscheidt van de G- en E-series is de Moto X Play overduidelijk een Motorola-smartphone. De X Play is ietsje dikker dan de G- en E-serie en heeft een grijs-metallic gekleurde, soort rubberen achterkant en kunststof randen.  Ondanks dat is de behuizing stevig en is er weinig beweging in te krijgen. De aan-uitknop en de volumeknop zijn ook van kunststof en helaas wat iel uitgevoerd. Doordat er wat speling in de knoppen zit lijken ze los te zitten. Het is niet storend, maar onderstreept wel dat het geen smartphone uit de topklasse is.

De bezels aan de zijkanten en die met daarin de sleuven zijn heel dun. Hierdoor blijft de telefoon klein, ondanks het grote scherm. De achterkant is wat bol en is van hard rubber, waardoor de telefoon er stoer uitziet, lekker in de hand ligt en niet snel uit je handen glijdt.

Achter het verwijderbare plaatje aan de bovenkant schuilt een micro-sd-slot en het simkaartslot.

De behuizing is helaas niet waterdicht, in tegenstelling tot de nieuwste Moto G. Het is echter wel waterafstotend, ofwel spatwaterdicht, door de nanocoating.

Scherm

De Moto X Play is voor zien van een 5,5” full-hd ips-lcd-scherm met een resolutie van 1080×1920 pixels. De helderheid en kijkhoeken zijn goed en de scherpte van 403 pixels per inch is prima voor deze prijsklasse. De kleuren springen als het ware uit het scherm, ook in de natuurlijke modus. In de levendige modus blijven de kleuren realistisch, maar zijn de kleuren net even wat feller. Zeker vergeleken met directe concurrenten staat de X Play absoluut zijn mannetje.

De maximale helderheid van het scherm is dusdanig dat het zijn directe concurrenten bijna doet verbleken. Vooral bij direct zonlicht is dat zeker prettig. Ook het contrast is goed, zeker voor de lcd.

Hardware en prestaties

De Moto X Play draait op een Snapdragon 615-octacore-soc met 8 Cortex A53-processorkernen, waarvan 4 op 1GHz en 4 op 1,7GHz draaien, en een Adreno 405-gpu. Het is voorzien van 2GB geheugen en 16 of 32GB opslaggeheugen, heeft 64-bit ondersteuning en draait op Android 5 Lollipop. Ook grafisch zware spellen als Asphalt 8 draait ook op de hoogst beschikbare kwaliteit nog vloeiend, zonder dat het toestel heet wordt.

De Moto X Play is uitgerust met wifi 802.11a/g/b/n met dualband-functionaliteit en bluetooth 4.0 LE en ondersteunt alle in Nederland beschikbare 4G-frequenties.

Voor het dagelijkse gebruik is de X Play een leuk toestel. Heb je veel apps tegelijk open, dan wil het nog wel eens een beetje haperen, maar dat zal voor de meeste gebruikers niet aan de orde zijn. Qua pure rekenkracht zijn er snellere smartphones in dezelfde prijsklasse.

Camera

Tegenwoordig is de camera een van de meest belangrijke onderdelen van een smartphone. Hiermee kan een smartphone fabrikant zich onderscheiden. De camera van de X Play met de IMX320-sensor van Sony is er eentje met maar liefst 21 megapixels. De camera is voorzien van een f/2.0-lens en een dual-ledflitser.  Het lijkt er dus op dat Motorola de kritiek op de vorige Moto X-edities serieus heeft genomen.

De camera kan geen 4k-video’s (ultra hd) opnemen zoals de Moto X Style, maar foto’s met een resolutie van 5248×3936 pixels is zeker een stap in de goede richting.

De camera-app start snel, ook door 2 keer met je pols te draaien. De camera focust snel en foto’s maken is snel en zonder vertraging. De autofocus werkt goed bij voldoende licht op een vast punt en bij een bewegend object. Bij objecten in de verte kan het scherpstellen soms problemen opleveren, met name bij matige lichtomstandigheden zoals bij een donkere lucht. Als het donkerder is of wat bewolkt, dan wordt de kwaliteit van de foto snel minder en zal de ruis toenemen. Van dichter bij is het echter nooit een probleem, mits er voldoende licht is. Slechtere cameraprestaties bij weinig licht zijn echter bij de meeste smartphones een zwak punt.

Bij goede (licht-)omstandigheden maakt de camera echter prachtige foto’s. Zeker voor een middenklasser. Betere kleuren en detailniveau dan de meeste directe concurrenten.

De selfiecamera is op zich niet zo spannend. Met 5 megapixels is het prima in staat om een profielfoto te maken. Verder heeft het dezelfde opties als de andere camera, zelf inclusief flitser.

Foto’s

Wat direct opvalt aan de Moto X Play is dat gemaakte foto’s eerst in mindere kwaliteit worden weergegeven en vervolgens pas in de volle resolutie. Dit is waarschijnlijk gedaan om de gebruikerservaring niet te vertragen, maar vreemd is het wel.

Video

In de videomodus schiet de camera filmpjes in 30 frames per seconde in 1080p. In slow motion-modus neemt de camera op in 720p met 120 frames per seconde. Ook ‘normale’ video’s kunnen in slow motion worden afgespeeld. Het resultaat is dan wel minder als wanneer je de film ook in slow motion hebt opgenomen.

Accuduur

De accu van de Moto X Play heeft een capaciteit van maar liefst 3.630 mAh en daarmee heeft Motorola een sterke troef in handen. Hierdoor is het toestel echter wel iets zwaarder dan andere smartphones met kleinere een accu, maar je krijgt er wel iets voor terug. De X Play draait zonder problemen meer dan een dag op een volle accu. Bij normaal gebruik kan het zelfs zonder problemen 2 volle dagen mee. Ook met het bekijken van wat filmpjes, het gebruik van Google Maps en flink wat browsen gaat de accu zonder problemen meer dan een dag mee. Een verademing als je het vergelijkt met andere toestellen. Ook de concurrenten Sony Xperia Z3 en de Huawei Honor 6+ worden met gemak verslagen.

Een grote accu vergt ook iets van het laden. Motorola heeft daarvoor een snellader: de TurboPower, welke maximaal 15 Watt levert. Vreemd genoeg wordt deze niet meegeleverd. Met de normale lader is de accu in iets meer dan 3 uur volledig opgeladen. Dat is over het algemeen langer dan de concurrenten, maar de accu is dan ook een stuk groter.

Software

De Moto X Play is voorzien van een kale versie van Android 5.1.1 Lollipop. Dus geen extra lagen over Android heen die de boel kunnen vertragen of rommelig maken. Wel heeft Motorola enkele eigen gemakkelijke foefjes toegevoegd. Zo start je bijvoorbeeld de camera-app door 2 keer met je pols te draaien. Daarnaast is Moto Display (voorheen Active Display) weer toegevoegd. Hiermee worden de tijd en notificaties getoond zodra je de smartphone oppakt.

Motorola is normaal gesproken één van de eerste met het uitbrengen van nieuwe Android-versies. Het nieuwe Android 6.0 Marshmellow zul je dan, na de Google Nexus-eigenaren uiteraard, als één van de eersten hebben.

Specificaties

Smartphone:                    Motorola Moto X Play

Besturing:                          Google Android 5.1

Scherm:                             5,5″

Resolutie:                          1920×1080 pixels

Schermtype:                     LCD

Invoertype:                       Touchscreen

Multitouch:                      Ja

CPU/SoC:                           Qualcomm Snapdragon 615

Aantal cores:                    8

Processorsnelheid:         1,7GHz

Geheugen:                        2GB

Opslaggeheugen:            16GB

Geheugenkaart :             MicroSD

Simkaart:                           Nanosim

Cameraresolutie:            21 megapixels

Selfiecameraresolutie:  5 megapixels

Autofocus:                        Ja

Diafragma:                        2

Flitser:                               Ja

Videoresolutie:                1920×1080 pixels

Mobiele netwerken:       2G – edge, 2G – gprs, 3G – hsdpa, 3G – hspa, 3G – hspa+, 3G – hsupa, 4G – lte, 4G – lte-a

Frequentiebereik:           800MHz, 850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz , 2100MHz , 2600MHz

WLAN:                                802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n

5GHz-ondersteuning:     Ja

Bluetooth:                         Bluetooth 4.0

Overige verbindingen:   Near Field Communication (NFC)

Connector:                        3,5mm, Micro-USB

Accucapaciteit:                3.630mAh

Verwisselbare accu:       Nee

Waterdicht:                      Spatwaterdicht

Gewicht:                            169 gram

Afmetingen:                      LengtexBreedtexDiepte: 148 x 75 x 10,9 mm

Conclusie

De Motorola X Play scoort op alle punten gemiddeld tot goed. Zeker in vergelijking tot andere middenklasse smartphones. Een groot pluspunt is de enorme accuduur, zeker een voor de hand liggende reden om voor deze telefoon te kiezen.

Met 403ppi heeft het scherm een hoge maximale helderheid, mooie kleuren en een scherp beeld. Het toestel ligt lekker comfortabel in de hand, zit prima in elkaar en heeft prima prestaties in deze prijsklasse. Foto’s maken bij weinig licht valt iets tegen, maar verder scoren de beide camera’s op elk punt meer dan voldoende.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Copyright 2022 App Reviews